Laitesukelluksen peruskurssi

Laitesukelluksen peruskurssi eli LSPK on tarkoitettu kaikille laitesukelluksesta kiinnostuneille. Kurssin hyväksytysti suorittaneille myönnetään CMAS*-kortti ja sukeltajaluokitus, joka antaa valmiudet sukeltaa 15-20 metrin syvyyteen. Luokitus vastaa esim. PADI OWD -luokitusta. Suomen olosuhteissa (veden kylmyys, pimeys ja näkyvyys veden alla) suurin aloittelijan sukellussyvyys on käytännössä 15 metriä. CMAS * -kortti kelpaa todistukseksi sukellustaidoista maailmanlaajuisesti. Kurssi opettaa sukeltamisen perustaidot ja antaa hyvän pohjan harrastaa sukellusta turvallisesti sekä Suomessa että ulkomailla kurssin asettamien rajojen puitteissa.

Sukelluskurssi sisältää:

 • Sukeltajaliiton kurssipaketin (n. 100 €), jossa:
  • Laitesukelluksen peruskurssi-kirjan (Sukeltajaliitto ry, 2011)
  • Sukelluspäiväkirjan
  • Turvaohje
  • Nousutaulukot
  • Koulutusvihkosen (kurssien merkinnät)
  • CMAS-korttihakemuksen
 • 10 teorialuentoa
 • 10 allasharjoitusta
 • 5 kurssisukellusta avovesissä
 • sukelluslaitepaketin käyttö kaikilla kurssikerroilla
 • pullojen täytöt
 • ruoat ja tarvittaessa majoituksen avovesiviikonlopulle

Tämän lisäksi jokaisen oppilaan tulee hankkia (tai tarvittaessa lainata):

 • perusvälineet (maski, räpylät, sekä snorkkeli ensimmäiselle tunnille)
 • märkä- tai kuivapuku (suosittelemme vahvasti kuivapukua)
 • sukelluspuukko
 • sukellusvakuutuksen (esim. Pohjola tai DAN)

Jos sinulla ei ole ylläolevia välineitä entuudestaan, niin perusvälineluennolla saat ohjeet millaiset perusvälineet soveltuvat hyvin laitesukellukseen.

Seuran toimintaa ja kurssia värittää teekkarihenkisyys, joten saat kurssimaksun vastineeksi laadukasta ja tinkimätöntä opetusta. Teorialuentomme ovat normaaliin sukeltajaliiton perusmateriaaliin verrattuna hieman laajempia ja syvällisempiä. Allasharjoituksilla saat henkilökohtaista ohjausta mm. oikeaoppiseen sukellusasentoon ja toimintaan heti alusta alkaen. Tämä kokonaisuus antaa sinulle erittäin kilpailukykyiset eväät sukeltajana kehittymiselle. (Toisin kuin ehkä muualla, pyrimme tekemään asiat oikein.)

Pääsyvaatimukset

Kurssille voi osallistua kuka tahansa perusterve sukelluksesta kiinnostunut henkilö. Kuplan kursseilla vaaditaan 18 vuoden ikää.

Kurssille mahtuu rajoitettu määrä oppilaita. Mikäli kurssille tulijoita on enemmän kuin paikkoja, yhtenä valintaperusteena on valmius ja halukkuus suorittaa kurssi kuivapuvulla. Kurssille pääsystä ilmoitetaan infotilaisuuden jälkeen ennen ensimmäistä luentoa.

Kurssin hinta

Vuoden 2018 kurssin hinta on 390e. Yliopistotason opiskelijalle, jolla on voimassa oleva opiskelijakortti, hinta on 360e. Kurssimaksun voi suorittaa myös liikunta/virikeseteleillä (Luottokunta ja Smartum). Tämän lisäksi tulevat vielä Kuplan (30 €) ja Sukeltajaliiton (26 €) jäsenmaksut, mikäli kurssilainen ei niitä tänä vuonna ole jo suorittanut. Myös sukellusonnettomuudet korvaava vakuutus (esim. DAN Diver’s Alert Network tai Sukeltajaliitton vakuutus Pohjolassa) tulee olla voimassa kurssilaisilla viimeistään avovesileirin alkaessa.

Kurssin hinta ja yhdistyksen jäsenmaksu ovat pääkaupunkiseudun opiskelijaystävällisimmät. Kurssimaksuakaan ei tarvitse stressata, sillä myönnämme reilusti maksuaikaa.

Milloin ja missä?

Kurssi alkaa torstaina 15.2.2018  klo 1730 Otaniemessä Kuplan kerhotilalla “Kammiolla”, osoitteessa Jämeräntaival 1 (Teekkarien autokerhon vieressä olevat tilat).  Aikataulusivulta löytyy  kurssin ajantasalla oleva aikataulu. Luennot pidetään Kuplan kerhotilalla Otaniemessä. Allasharjoitukset pidetään  Leppävaaran uimahallissa, osoitteessa Veräjäpellonkatu 15

Vuoden 2018 ennakkoilmoittautumislomake on tässä: https://goo.gl/forms/I9lWi5CpK4gkesWD2. Lomakkeen täyttö ei vielä sido mihinkään, mutta nopeuttaa luennolla tehtävää ilmoittautumista.

Kurssin Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/1828052770601682/

Kurssiin liittyviä periaatteita

Kurssilla on läsnäolopakko. Seuraamme läsnäoloja ja kurssilla ei  järjestetä ylimääräisiä luentoja. Sinun tulee ensisijaisesti järjestää oma elämäsi siten, että voit aloittaa sukelluskurssin.

Kurssille tarvitset allasvaiheen aikana omat perusvälineet (maski ja räpylät, ensimmäisellä kerralla myös snorkkeli). Varusteet maksavat noin 80-160 eur tasosta riippuen. Perusvälineluennolla saat ohjeet millaiset perusvälineet soveltuvat hyvin laitesukellukseen. Mikäli palelet herkästi uimahallissa, voit käyttää altaalla märkäpukua.

Kupla tarjoaa sukelluslaitepaketin (pullon, regulaattorit, tasapainotusliivin ja painovyön) käyttöösi allas- ja avovesiharjotuksissa. Kurssin jälkeen jäsenet voivat vuokrata samoja laitepaketteja kerhon sukellusreissuille huokeaan hintaan.

Kurssin suorittaminen kuivapuvulla perinteisen märkäpuvun sijaan on erittäin suositeltavaa. Edullinen kuivapukukurssi järjestetään peruskurssin rinnalla. Kuivapukukurssin ensimmäisellä luennolla saat tietoa kuivapuvuista ja niiden hankkimisesta. Kuivapukuja on  mahdollista ostaa myös käytettynä. Kuivapukujen hankintahinta vaihtelee  n. 500-1500€, riippuen onko puku käytetty vai uusi, ja sen varustelutasosta. Kuplan jäsenistöltä voi olla myös mahdollista lainata tai ostaa pukuja.

Kurssin lopussa, viimeisellä allasharjoituksella ja avovesiharjotuksissa käytössäsi tulee olla normaali sukellusvarustus, eli  oma tai lainattu sukellusvarustus (puku, huppu, kengät, käsineet, räpylät, maski, snorkkeli, puukko), sekä (Kuplan lainavarusteet) painovyö, pullo, liivi ja regu. Tästä kerrotaan lisää kurssin aikana.

Toivomme että mahdollisimman moni Kuplan kurssille osallistuva innostuu sukelluksesta ja jatkaa aktiivisesti seurassamme myös kurssin jälkeen. Kupla tarjoaa erittäin hyvät puitteet sukeltamiseen, uppopallon pelaamiseen, sekä kehittymiseen sukeltajana ja sukellusharrastuksen syventämiseen (jatkokurssit, valokuvaus, yms.).

Kurssin suorittaminen kuivapuvulla

Suosittelemme, että peruskurssi suoritettaisiin kuivapuvulla. Kuivapuku soveltuu paremmin Suomen sukellusolosuhteisiin ja lisää huomattavasti sukellusten mukavuutta. Kurssi on kuitenkin mahdollista suorittaa myös märkäpuvulla.

Peruskurssin kanssa rinnakkain järjestetään kuivapukukurssi, siten että myös peruskurssin oppilaat voivat osallistua sille ja suorittaa peruskurssin kuivapuvulla. Kuivapukukurssin sivuilta löytyy tarkemmat tiedot kurssista (kuivapukukurssi).

Kurssin vastuukouluttaja

Vuoden 2018 kurssin vastuukouluttajana toimii laitesukelluskouluttaja Jani Averbach. Hän vastaa mielellään kaikkiin kurssiin liittyviin kysymyksiin, joten ota yhteyttä joko sähköpostilla (jaa at sn127.fi) tai puhelimitse (040 516 5157).

(PS. Vuoden 2018 kurssin aloitusviikon jälkeen  20.2.-25.2. järjestetään myös perinteikäs International Cable Conference -tapahtuma! Tämä ystävyystapahtuma on järjestetty vuosittain yli 30 vuoden ajan Trondheimin yliopiston sukelluseuran Dykkergruppan kanssa. Tarkemmat tiedot, aikataulut päivittäisistä bileistä sekä ilmoittautumiset löytyvät Kuplan jäsensivuilta, johon saat tunnukset hakiessasi jäseneksi!)